Familia e pentru mulți comunitatea cea mai importantă de oameni pe care o are în jur. Pe membrii ei ne bazăm la bine și, mai ales, la greu și alături de ei vrem, la rândul nostru, să creștem, să înflorim și să trăim o viață frumoasă. Tocmai de aceea, în luna aprilie, iLUX.ro se gândește la familii. Am vrut să aflăm ce înseamnă pentru voi #momenteînfamilie de neuitat, care vă fac să vă simțiți bine și tonici. Andreea Vasile a vorbit cu patru membri ai unor familii distincte și-a aflat de la ei ce i-a făcut să se îndrăgostească de partener, cum arată relația cu copiii lor și ce înseamnă fericirea în familie.

Corina Murafa Benga: ”Familia înseamnă acel <acasă> unde mă simt iubită și protejată”

La 33 de ani, Corina Murafa Benga conduce Ashoka România, biroul local al celei mai mari organizații globale de sprijinire a inovatorilor sociali. Este căsătorită cu Octavian și împreună au doi copii, pe Eric, de trei ani și pe Runa, de un an și jumătate. Deși fiecare dintre ei are o viață profesională plină, timpul petrecut împreună e foarte important, indiferent că fac treabă în grădina casei lor din București sau că pleacă în vacanțe lungi.

Credit foto: Andreea Leu

”Contează momentele mărunte când suntem împreună. De exemplu, când facem câte ceva prin curte, toți patru, fiecare cu ale lui, sau când mergem împreună în mașină, la drum lung, și avem timp să vorbim pe-ndelete de ale noastre și să ne facem planuri. Îmi plac cel mai mult vacanțele împreună. Roadtrip-urile noastre lungi, în care descoperim fiecare câte ceva. Cum a fost excursia noastră de trei săptămâni, din vara trecută, când am străbătut cu toții 6000 de mile prin Statele Unite, de la est la vest și înapoi. Atunci simt că avem cele mai frumoase momente împreună,” spune Corina.

Corina, Octavian, Eric și Runa sunt o familie de aproape patru ani și în tot timpul acesta și-au dat seama ce contează pentru ei. ”În ceea ce privește copiii, important e să le fim amândoi alături, să ne punem la mintea lor, să pictăm pereți, să le spunem povești. De asemenea, important e să le dăm încredere în ei, independență și să știe mereu că noi suntem acel spațiu sigur la care se pot întoarce mereu când le este greu. În două cuvinte, deci, vreau să cultiv încredere și iubire. O familie fericită e o familie în care partenerii au încredere unul în altul, comunică bine, își recunosc tensiunile și conflictele și nu le bagă sub preș, ci le discută și le rezoluționează. Nu cred că putem vorbi de o stare permanentă de fericire, ci doar de eforturi constante, din partea tuturor membrilor familiei, de a fi buni unii cu alții și atenți și la nevoile proprii, dar și le nevoile celorlalți. O familie care caută mereu echilibrul.”

Să ai timp pentru familie e o chestiune de alegere și priorități. Timpul tuturor e limitat, spune Corina, care consideră că nu face niciun efort să fie alături de oamenii pe care-i iubește pentru că are nevoie de ei să se încarce de energie. ”Când sunt câteva zile departe de ai mei, cu deplasările mele de birou, începe să mi se facă dor de ei. Trebuie să mă întorc și să îmi iau energia să merg mai departe, din momentele noastre împreună. Așa că efort nu depun, e absolut normal, e o chemare absolut firească să-mi doresc să îi văd, să petrec timp cu ei, să ne ținem în brațe,” povestește ea.

Credit foto: Andreea Leu

Au multe momente împreună de care-și aduc aminte cu plăcere, însă cel mai recent dintre ele a fost la un restaurant din Brașov când au luat prânzul împreună. Un moment mai degrabă haotic atunci când ai copii așa mici, dar de neuitat pentru că au fost cu toții. ”Fii-miu voia să stea oriunde în restaurant, dar nu pe scaunul lui, ci mai ales în toaleta restaurantului, fiind fascinat de săpunul spumă disponibil, cu care ar fi spălat tot localul. Iar fii-mea, fixată fiind în scaunul de bebeluș, era fascinată de toate obiectele, de la creioanele de ceară la bucățelele de carne, pe care le băga în paharul cu apă. A fost o masă fugărită rău, dar, la finalul zilei, a fost o masă împreună, și asta a contat.”

Tudor Maxim: ”O familie fericită înseamnă respect, iubire, atenție”

Tudor Maxim are 36 de ani, este antreprenor, soț și tată. Împreună cu Anda are două gemene în vârstă de numai patru luni, Eva și Sofia, dar și-un cățel pe nume Zazou, în vârstă de patru ani, pe care-l consideră un membru al familiei. Tudor e pasionat de călătorii și alături de Anda e mereu pe drumuri. Așa și-a dorit să rămână lucrurile și după nașterea gemenelor și-a vrut să le obișnuiască pe acestea cu călătoriile încă de mici. Până acum, cu tot cu România, ele au fost deja în cinci țări. Când am vorbit cu Tudor, erau cu toții în Thailanda, de trei săptămâni.

”Fiecare om consideră că familia lui e specială. Noi am ales un stil de viață deosebit, dar nu facem asta pentru că vrem să fim speciali cu orice preț, însă acesta e felul în care trăim și am vrut să le adaptăm și pe micuțe la el și să luăm partea bună din ceea ce înseamnă venirea pe lume a doi copii, nu să fie o corvoadă, o modificare drastică a stilului de viață. Am două fete gemene care sunt deja la a cincea țară vizitată. Și tocmai am primit  o invitație la Londra pentru luna mai. Facem lucrurile destul de diferit,” spune Tudor.

El povestește în social media despre viața lui în călătorii împreună cu copii așa mici pentru că vrea să le arate oamenilor că e OK să pleci la drum în formula asta și că nu se întâmplă nimic rău dacă faci asta. Unii îl admiră, alții spun că pentru copii fie e un stres prea mare, fie n-are niciun rost că oricum nu-și amintesc nimic. Tudor însă e de altă părere și spune că timpul împreună și expunerea la stimuli diverși sunt aspectele care contează. ”Eu sunt mare pasionat de călătorii, până la 19-20 de ani nu prea mi-am permis să călătoresc, apoi am făcut-o cu burse, sponsorizări și alte invitații, așa am descoperit gustul și mi-am propus la un moment dat să călătoresc cam 5-6 luni pe an dintr-un an. Am început cu o săptămână, apoi o lună până când, acum 3 ani, am ajuns la 6 luni călătorite pe an, iar Andra s-a alăturat în nebunia asta de viață. Sunt un nomad digital, mă plimb mult și lucrez de la distanță.”

Pentru Tudor, fericirea e simplă, pur și simplu, în viață, orice om caută să se bucure cât mai mult de tot ceea ce i se întâmplă și asta face și el. ”În Krabi, Thailanda, la cazarea la care am stat, am citit o carte a lui Dalai Lama care spunea că obiectivul unui om e fericirea. Să ai libertatea să faci cât mai mult din ce îți dorești pentru că din momentul în care-ți pui serios în cap treaba asta, lucrurile se aranjează. Nu trebuie să ai foarte mulți bani, majoritatea lucrurilor sunt bariere pe care ni le punem noi înșine. Orice ne punem în minte, cu perseverență, curaj, muncă, reușim! Orice îți dorești în viață, se poate. Fericirea e să poți face ce vrei! O familie fericită înseamnă lucruri simple: respect, iubire, atenție. Cu baza asta, orice se potențează și timpul împreună, viața profesională, călătoriile, vacanțele, totul devine mai simplu și mai frumos,” este de părere Tudor. Momentele în familie preferate sunt oricând fac lucruri împreună și, datorită stilului de viață, au parte de ele destul de des. De când s-au născut gemenele, Tudor spune că n-a lipsit mai mult de patru ore de lângă ele, într-o zi. Dacă are de lucru, stă cu ele în brațe cât scrie la calculator, iar dacă are întâlniri de business, acolo unde se poate, merge cu ele, fără nicio problemă. ”Cel mai mult de la ele îmi doresc să fie adaptabile, să aibă încredere în ele, să fie tolerante, să respecte oamenii și culturile diferite, mediul înconjurător și să iubească simplitatea vieții, să fie recunoscătoare pentru tot ce se întâmplă.”

Ana Abdo: ”Esențial este ca fiecare membru al familiei să fie bine cu el, pentru a putea oferi din bunăstarea sa și celorlalți”

La 27 de ani, Ana face management-ul și comunicarea unui studio de yoga din București, Bodhi Studio, e mama unei fetițe de 6 luni pe nume Surya și soția lui Rezan, cu care, zilele acestea, călătorește prin Iran, timp de 3 săptămâni. Este prima vacanță împreună și o plănuiesc de doi ani, deși, la acel moment, copilul lor nu era încă o realitate.

Pentru Ana, familia înseamnă atât soțul și copilul ei, cât și părinții, frații, surorile, bunicii, străbunicii, unchi și mătuși. ”Fiecare revedere completă înseamnă mese lungi, discuții, sfaturi și vreo patru generații așezate una lângă alta, fiecare cu convingerile sale,” râde Ana. Când vine însă vorba de ea, Rezan și Surya, familia înseamnă respectarea spațiului, timpului și nevoilor fiecăruia. ”Suntem liberi împreună, ce poate fi mai frumos?”

Datorită lui Rezan, Ana a învățat cum poate să aibă mai multă putere, încredere în sine, curaj să meargă până la capăt atunci când crede în ceva. Ana spune: ”Îndrumată de el mi-am reamintit de mine, de esența mea, iar asta este una dintre cele mai frumoase cotituri în această existență a mea, m-am uitat în interior după ce, o viață întreagă, am căutat în exterior.”

Momentele fericite împreună sunt seara, acasă, când iau cu toții cina, în timp ce Surya e energică și îi amuză pe cei doi cu șotiile ei. ”Noi mâncăm, povestim, iar Surya trage de pe masă cam tot ce apucă. E minunat cum ea singură și-a ales rolul în acest ritual al nostru. Pentru mine, o familie fericită este o familie imperfectă, în care toți cei implicați sunt conștienți de asta. Esențial este ca fiecare membru să fie bine cu el, pentru a putea oferi din bunăstarea sa și celorlalți,” crede Ana. Sau cu alte prilejuri care aduc la fel de multă bucurie. ”Când ne trezim dimineața și strig după Rezan și el vine să ne pupe, când mergem la piață, în Obor, când ne așezăm la masă împreună și povestim, când călătorim și privim realitatea de acasă cu ochi mai obiectivi, când ne dăm seama că ne pierdem și că e minunat că ne putem întoarce, când conștientizăm că vine o zi în care unul dintre noi nu va mai fi.”

Orice relație, spune Ana, înseamnă și energie îndreptată în acea direcție, așa că ”viața de familie este un dans în care toți trei suntem implicați, fiecare având nevoile sale. Partea minunată este că de când am născut, am accesat un izvor infinit de energie și simt să investesc într-o mare măsură în ceea ce este cu adevărat important pentru mine: noi ca întreg.”

Înaintea plecării în Iran, pentru că nu vor fi în România de Paște, Ana și familia extinsă s-au întâlnit la masă. A fost ultimul moment în familie petrecut împreună, unul dintre preferatele, în general, ale Anei: ” Îmi plac tare mult aceste prânzuri, deoarece au cumva un aer festiv, ne întindem la masă și povestim ore în șir, ne mai și înțepăm, dar hei, acesta e farmecul, te poți exprima liber! Toată familia are emoții și ne consideră curajoși. Plănuim această aventură de aproximativ doi ani și uite că s-a legat fix când s-a alăturat și Surya familiei.”

Dan Vasile: ”Am împlinit recent 60 de ani așa că mă bucur că am avut alături toată familia”

La 60 de ani abia împliniți, Dan Vasile e căsătorit cu Doina de 35 de ani și împreună au o fată, Andreea, de 34 de ani. El spune că familia a fost mereu pentru el un punct de echilibru și că a avut noroc să aibă o soție înțelegătoare și o fată care și-a văzut mereu de treaba ei, un copil pe care aproape că nu l-a simțit cum crește. ”Cu familia mea mă simt mereu bine și, sincer, nu știu când au trecut toți acești ani, aproape că nu îmi vine să cred că totul s-a întâmplat așa repede,” spune Dan.

Sunt multe momente fericite de care Dan își aduce aminte, de la cele petrecute la țară, vara, lângă București, acolo unde toată familia extinsă se adună în weekend-uri, la grătare, și până la mesele în familie la diferite momente speciale. ”Când vine vorba doar de soția și de fiica mea, azi călătoriile împreună sunt probabil momentul meu favorit. Faptul că Andreea, la 34 de ani, încă merge o dată pe an cu noi în vacanță spune ceva despre faptul că noi, părinții ei, suntem destul de cool, nu?,” râde el.

O familie fericită înseamnă pentru Dan o familie armonioasă, în care membrii se înțeleg unul pe celălalt, în care se încurajează și se ajută. ”Eu acum sunt la pensie, iar Doina încă lucrează. Așa că mă ocup de casă, spăl, șterg praful, dau cu aspiratorul, fac mâncare când e nevoie. Mi se pare normal să fac toate astea, mereu cine a avut timpul să se ocupe de aspectele astea, a făcut-o, fără teorii și discuții inutile. O familie înseamnă unitate, înseamnă membri cu drepturi egale, înseamnă să ne ajutăm unii pe alții. Cu toții tragem în aceeași direcție,” explică Dan.

Ce face ca o relație atât de lungă între doi oameni să meargă bine? ”Lipsa de egoism, atenția pentru celălalt, respectul și foarte mult râs. Eu cu Doina și Andreea râdem împreună foarte mult. Nu prea vrei să stai departe de cineva care te face să râzi în hohote. Aș mai adăuga însă sentimentul de libertate pe care-l ai în prezența cuiva, să fii alături de cineva și, totuși, să te simți tu însuți, liber să fii cine ești, și eu m-am simțit mereu așa și cred că și Doina și Andreea simt la fel.”

Ultimul moment petrecut în familie a fost recent cu ocazia celor 60 de ani împliniți care l-au făcut pe Dan să se simtă nostalgic. ”Nu mă simt de 60 de ani, dar e greu să te prefaci că vârsta asta nu e reală. Anii aceștia există cu adevărat, însă mai mult contează cum te raportezi la ei. Din multe puncte de vedere, mă simt mai tânăr ca niciodată. De ziua mea ne-am întâlnit cu familia și prietenii la cină, am fost cam 15 oameni, și a fost o seară grozavă, în care am primit multe cadouri frumoase și-n care s-a vorbit și s-a râs mult, chiar o zi de neuitat,” spune Dan.

Adună. Oferă. Creează.

Primăvara vine cu mai multă lumină și mai mult timp pentru a-l petrece alături de cei dragi.

Trăiește: momente bune împreună.

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Un calcul mic de verificare *