În fiecare an, în apropierea Crăciunului, începem să scotocim internetul și să colindăm magazinele după cadoul perfect. Acel cadou pe care-l oferim cu inima încărcată de emoție, pentru care credem că vom primi cele mai frumoase aprecieri și zâmbete, acel cadou care să-i reamintească omului drag de momentele frumoase petrecute împreună, acel cadou care să-l facă pe copil să creadă în magie, acel cadou care să le mângâie sufletele pline de dor părinților.

Nu există om pe fața planetei care să nu se emoționeze la primirea cadoului de Crăciun și care să nu trăiască preț de o clipă bucuria momentului. De aceea, acel cadou merită toate atenția din lume, toate minutele petrecute în căutarea lui și tot efortul de a-l aduce în mâinile oamenilor pe care îi iubești. Pentru că a oferi un dar unei persoane din viața ta înseamnă să-ți manifești recunoștința, dragostea sau aprecierea pentru ceea ce a făcut pentru tine, pentru ceea ce înseamnă pentru tine.

Crăciunul în sine este un mare cadou pentru noi toți datorită frumuseții momentului. Și dincolo de era consumerismului în care trăim, de reclamele invadatoare de intimitate și de cele mai abile strategii de marketing trebuie să vedem bucuria și emoția acestei sărbători care ne aduce mai aproape de familie și prieteni, ne ajută să creăm amintiri frumoase copiilor noștri, să ne bucurăm și să ne exprimăm sentimentele într-un cadru de poveste, plin de frumos.

Povestea cadoului de Crăciun

Istoria cadoului de Crăciun a început acum multă vreme și este legată de nașterea lui Isus Hristos, în Betleem, în noaptea dintre 24 spre 25 decembrie. Născut într-o iesle de animale, îngerii coboară pe pământ să preaslăvească marele eveniment, iar cei 3 magi de la răsărit vin să aducă darurile sfinte, în semn de recunoștință pentru nașterea Mântuitorului. Conform legendelor străvechi, darurile magilor (tămâia, aurul și smirna) au rolul de a ne aminti de bucuria de a oferi.

Dar ceea ce știm noi în prezent despre cadourile primite în dar de copiii cuminți de la bătrânelul simpatic numit Moș Crăciun are legătură mai degrabă cu schimbările sociale petrecute de-a lungul trecerii timpului. Moș Crăciun, cunoscut sub numele de Santa Claus, este de fapt versiunea schimbată a lui Moș Nicolae, cunoscut ca fiind “făcătorul de minuni”, un om blând, milostiv și drept. Există multe povestiri legate de Moș Nicolae și dovezile sale de compasiune, precum cea a tatălui sărac cu 3 fete. Pentru a le salva pe fete de la o viață grea, condamnate la sărăcie și la a-și vinde trupul, Moș Nicolae lasă un săculeț cu aur pe hornul casei. Aurul pică exact în șosetele fetei mari, lăsate pe grinda șemineului să se usuce, de aici tradiția șosetelor specifice pentru cadouri.

Cadouri Crăciun – obiceiuri și tradiții de prin lume adunate

În Olanda și în alte țări europene, Moș Nicolae este celebrat până în prezent, fiind considerat un protector al copiilor, care lasă diverse daruri în ghetuțele copiilor cuminți. Obiceiul s-a extins și în România, unde este celebrat în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie.

Tranziția către Moș Crăciun s-a făcut pe la finalul anilor 1800, când denumirea de Santa Claus a devenit mai familiar decât germenul Sankt Niklaus. Imaginea lui Moș Crăciun, bătrânelul rotofei cu barbă albă și lungă, pe care îl știm cu toții în ziua de azi, care oferă daruri tuturor, a devenit răspândită abia în anii 1930.

Cadourile de Crăciun diferă de la țară la țară și sunt însă lăsate în locuri diferite. De exemplu, în cea mai mare parte a Europei sunt lăsate sub bradul de Crăciun. În Ungaria, Mos Crăciun este reprezentat de un înger care lasă în ziua de Crăciun cadouri sub brad. În Franța de exemplu, se știe că Père Noël se strecoară pe coșul casei și lasă cadourile în pantofi. În Rusia, Crăciunul se celebrează pe 7 ianuarie (pe rit vechi), iar Sfântul Nicolae a fost înlocuit cu Ded Moroz adică Bunicul Ger, un mesager care aduce cadouri copiilor, însoțit de Sniegurochka, fiica Zăpezii.

Crăciunul este sărbătorit într-un mod deosebit în Spania, pentru că la fel ca și în România este o sărbătoare religioasă. Întreaga familie se adună în Ajunul Crăciunului în jurul scenei ce simbolizează nașterea pruncului. În această seară, copiii își lasă la ușă ghetele curate umplute cu morcovi, paie și orz pentru animalele celor 3 magi.

În Japonia de exemplu, Crăciunul nu este celebrat ca o sărbătoare creștină, pentru că marea majoritatea a japonezilor nu sunt creștini. Însă, este văzut ca un moment festiv, de celebrare a bucuriei și a iubirii. Tocmai de aceea, cuplurile se întrec în oferirea celor mai deosebite cadouri de Crăciun, pentru că locul unde vor petrece și cadoul oferit sunt tratate similar cu Valentine’s Day în SUA.  

În SUA, Santa călătorește în Ajunul Crăciunului cu o sanie trasă de reni și intră pe hornul caselor, lăsând cadourile sub brad sau în șosete roșii decorative, agățate de șemineu, și sunt adesea deschise în dimineața de Crăciun, împreună cu toată familia.

Singura țară din Orientul Mijlociu care celebrează Crăciunul în mod oficial pe 25 decembrie este Liban, unde Papa Noel obișnuiește să ofere cadouri copiilor, în general haine și dulciuri.

În Islanda, în cele 13 zile premergătoare Crăciunului, 13 personaje care îl simbolizează pe Moș Crăciun ies afară să se joace și să împartă cadouri copiilor care și-au așezat la ferestre ghetuțele curate. Cei 13 Moș Crăciuni islandezi vizitează copiii în fiecare noapte, lăsând daruri pentru cei cuminți și cartofi stricați pentru cei neascultători.

În Finlanda, țara de origine a lui Moș Crăciun, tradițiile sunt centrate pe familie și casă. În dimineața Ajunului, copiii așteaptă nerăbdători să-și primească mult așteptatele cadouri, pentru că știu bine că Finlanda este prima oprire a lui Moș Crăciun.

cadouri craciun obiceiuri

Arta de a dărui – obiceiuri și tradiții

A oferi cuiva un cadou nu este un gest obișnuit, ca salutul de exemplu, pentru că are o semnificație puternică atât pentru cel care îl primește, cât și pentru cel care îl oferă. A ști să faci daruri frumoase cu multă discreție și bucurie este un gest de noblețe sufletească. Gestul de a oferi implică în primul rând cunoașterea persoanei căreia vrei să-i oferi darul și tipul de relație, pentru că un anumit cadou îi vei oferi mamei și un altfel de cadou îi vei oferi colegei de birou de exemplu, și ocazia cu care vrei să faci acest gest.

Există țări în care să oferi o sticlă de vin unde gazde este considerat un gest nepoliticos, cum este în Franța, la fel cum este considerat nepotrivit desfacerea cadoului de față cu invitații în Maroc. Iată câteva dintre obiceiurile legate de oferirea unui cadou în țări precum:

  1. Franța. Dacă ești invitat la masă la un francez, gestul de a-i oferi cadou o sticlă de vin este considerat nepoliticos, deoarece se presupune că gazda este cea care decide ce băutură se va servi.
  2. China. Pentru că în această țară oferirea unui cadou poate să fie adesea confundată cu mita, regula de bază este să nu se ofere un cadou scump, mai ales când vine vorba de un cadou corporate sau de afaceri. Obiectele ascuțite semnifică ruperea unei relații, în timp ce oferirea unui ceas este considerat un gest de prost gust deoarece se crede că măsoară timpul care i-a rămas persoanei să trăiască.
  3. Japonia. Înainte de toate, dacă ai de gând să faci cadou unui japonez este considerat politicos să-ți anunți din timp intenția. Cadoul va fi oferit întotdeauna cu ambele mâini, iar codul bunelor maniere spune că schimburile de cadouri se fac de obicei când vizita a luat sfârșit.
  4. Suedia. Spre deosebire de Franța, în Suedia o sticlă de vin și un buchet de flori este considerat un cadou de bun gust când ești invitat la cineva acasă.
  5. Austria. Schimbul de cadouri se face în general între familie și prieteni apropiați cu ocazia aniversărilor sau de Crăciun. Cele mai apreciate cadouri sunt bomboanele de ciocolată și florile, cadou ce trebuie împachetat frumos.
  6. Italia. Dacă pentru foarte multe țări, florile reprezintă un cadou universal și de bun simț, află că italienilor nu le plac, deoarece le asociază cu funeraliile. Așadar dacă vrei să faci o impresie bună în fața unui prieten din Italia cel mai bine ar fi să-i oferi o sticlă de vin bun.
  7. Maroc. În Maroc, oamenii nu oferă cadouri persoanelor necunoscute, deci este nevoie de măcar o întâlnire pentru a putea iniția oferirea unui cadou. Regulile de etichetă spun că florile și produsele de patiserie sunt un cadou potrivit, dar în niciun caz alcool. De asemenea, nu trebuie să te aștepți ca un prieten marocan să desfacă darul de față cu tine deoarece bunele maniere spun că nu este potrivit.
  8. India. Dacă în Italia, de exemplu, a oferi o sticlă de vin este un dar potrivit pentru gazdă când ești invitat la masă, în India acest lucru este considerată o idee nepotrivită. Dacă ții cont că mare parte din populația Indiei nu consumă alcool, poate nu ar fi rău să te orientezi către dulciuri.
  9. Norvegia. Regula de bază în privința cadourilor oferite în Norvegia este una simplă și foarte clară: darul oferit trebuie să aibă aceeași valoare cu darul primit.
  10. Țările Arabe. Fiind o societate dominată de tradiții culturale, există de asemenea reguli de etichetă legate de oferirea unui cadou. Arabii sunt cei care oferă primii cadouri, după care “așteaptă” să primească la rândul lor cadouri similare ca valoare și calitate. Musulmanii apreciază cadouri care conțin obiecte din metale și pietre prețioase și porțelan.

Cu toții ajungem în situația de a oferi un cadou, cu atât mai mult în preajma Crăciunului. Un cadou trebuie gândit, ales și ambalat corespunzător, indiferent că îl vei oferi un persoane din familie sau unui partener de afaceri. Pentru că tocmai aceste detalii dau valoare darului în sine și mai puțin prețul. Cadoul trebuie să fie oferit din inima, nu din obligație, trebuie să fie o surpriză și trebuie să transmită sentimentul de apreciere, recunoștință sau dragoste pe care îl ai față de destinatar!

Crăciun Fericit! Merry Christmas! Joyex Noel! Feliz Navidad! Buon Natale! Frohe Weihnachten! Godjul! Meri Kurisumasu! Hauskaa Joulua!

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Un calcul mic de verificare *