Andreea Vasile scrie povești despre viață și oameni și o face cu sufletul pe tastatură, în fiecare zi! Pentru ea, scrisul este un stil de viață. O altă pasiune: călătoriile! Oriunde, oricând și sub orice formă! Despre aceste experiențe care îi hrănesc curiozitatea (și poveștile din paginile blogului său), în interviul de mai jos:

Andreea Vasile

*****

Motto-ul tău pare să fie – Atât de multe de trăit, atât de puțin timp. Ce îți dorești să trăiești mult, dar simți că nu ai suficient timp?

Andreea Vasile: Și eu, ca mulți alții, trăiesc sentimentul că nu am suficient timp să fac tot ce îmi doresc. Deși, la fel de adevărat e și faptul că, dacă mi-aș da mai mult silința, cu sigurață mi-aș putea organiza mai bine timpul. Însă, în realitate, sunt printre cei care, în timpul ”mort”, ajung să scrolleze telefonul mobil, să citească sau să viseze cu ochii deschiși. Sunt prinsă între activitățile concrete pe care le fac și activitățile pe care mi-ar plăcea să le fac, dar nu mă mobilizez niciodată să le și duc la îndeplinire. De exemplu, sportul.

Ajută-ne să te cunoaștem mai bine. Cu ce gânduri te trezești dimineața și ce te inspiră în viața de zi cu zi?

Andreea Vasile: Mă trezesc cu gândul la ce am de scris. E singura activitate pentru care sunt dispusă să fac efort în afara zonei de confort și îmi vine firesc și natural să fac orice pentru scris pentru că îmi place foarte mult. Imediat ce mă trezesc, mă spăl pe față și pe dinți, îmi fac cafeaua și mă așez la laptop, mintea îmi merge brici de la prima oră așa că, în general, între 7.00 și 13.00 îmi fac treaba. În rest, nu am prea multe gânduri, mă bucur de ceea ce fac și încerc să nu complic viața pe care o trăiesc cu planuri și așteptări. Uite, recent, mama a împlinit 59 de ani și am întrebat-o ce crede ea că a ajutat-o să trăiască cu zâmbetul pe buze până la vârsta asta și mi-a spus că faptul că a luat fiecare zi așa cum a venit, fără să își facă gânduri ori planuri despre ce ar trebui să se întâmple și mi s-a părut o observație bună pentru că azi mi se pare că există o presiune a unei vieți așa cum trebuie, care există, de fapt, doar în imaginație și că oamenii acordă mult timp și multă energie încercând să creeze o viață ideală în loc să trăiască pur și simplu în prezent.

Andreea Vasile

Ești jurnalist, blogger și om de comunicare. Care sunt însă cele trei cuvinte pe care le-ai alege pentru a ne spune cine EȘTI?

Andreea Vasile: Sunt un om prietenos, relaxat și curios cu privire la viață și la felul în care oamenii din jurul meu trăiesc.

De 12 ani, așterni cu pricepere „povești interesante despre viața trăită frumos”, așa cum chiar tu le-ai deschis. Ce articol de pe blogul tău ți-ai dori să fie citit de foarte mulți oameni, un articol care crezi tu că poate schimba vieți, percepții și stări?

Andreea Vasile: Am scris foarte mult în acești ani și, așa cum am spus și-n alte contexte, dacă un text din cele scrise de mine nu se află în on-line, atunci el nu mai există deloc pentru că nu țin arhive cu munca pe care o fac. Ce scriu, las în urmă. Nu-mi place să trăiesc din amintiri și nu-mi place să mă gândesc la ce am lucrat odată, mai ales că am un volum imens de texte scrise. În ceea ce privește un text extraordinar, nu am așa ceva, nu cred că scriu extraordinar, cred că faptul că îmi place ceea ce fac și sunt constantă în ceea ce fac, adică anduranța și exercițiul, m-au păstrat cumva în atenția oamenilor. Sunt mereu în fața lor pe vreo platformă fie că e vorba de blogul meu, de site-ul RedBull.ro, de televiziune, de presă scrisă. Sunt multe povești care mi-au plăcut la momentul la care le-am scris și cred că ele pot fi valoroase ca exemple de viață pentru cititori, dar cam atât. Nu cred că cineva se schimbă fiindcă citește un text, cineva se schimbă fiindcă vrea asta pentru sine, vrea să trăiască mai liniștit și mai împăcat, motivația pentru propria schimbare vine din interior, când ne răspundem la întrebarea: ”de ce vreau să fac asta?”

Povestești mereu despre OAMENI deosebiți. Unde îți cauți inspirația?

Andreea Vasile: Nu caut inspirația în mod activ. Sunt un om activ, care face multe lucruri și întâlnește mulți oameni și când cred că cineva are o poveste mișto, pur și simplu simt că vreau s-o dau mai departe. E o chestiune care ține de intuiție, un fel de moment AHA, în care îmi dau seama că povestea unei persoane are potențial să placă și să transmită o anumită energie pozitivă.

De trei ani de zile ai devenit liber profesionistă. Cum este viața ta din acel moment și ce provocări are de înfruntat un liber profesionist în România?

Andreea Vasile: Provocările țin, la început, de partea administrativă – ai nevoie de o formă legală să poți încheia contracte cu colaboratorii și aici începe, cumva, bătaia de cap. Cu toate astea, eu sunt un om care cere ajutorul când nu știe ceva, așa că am avut norocul să dau de o contabilă genială care m-a scutit de multe treburi mici și sâcâitoare în ceea ce privește relația cu autoritățile. Știu că unii oameni fac pe cont propriu aceste demersuri și merg cu hârtii la instituții și stau la cozi și se enervează, însă eu am preferat să plătesc pe cineva care să facă toate aceste lucruri pentru mine pentru că știe deja mersul. Să fii liber profesionist e o alegere, nu văd în asta că sunt mai cu moț sau că asta e calea. Asta e calea acum pentru mine pentru că mi se potrivește mai bine stilul acesta decât să fiu țintuită într-un birou de la 9.00 la 17.00. Problema în ceea ce privește munca de birou la mine a fost că eu în momentul în care mă apuc de treabă nu mă opresc până nu termin. Ori eu, de exemplu, îmi terminam uneori treaba chiar și la ora 14.00 și aș fi vrut să plec, dar nu se putea fiindcă programul spunea altceva și faptul că eu explicam că efectiv am muncit fără pauză și mi-am terminat treaba pe ziua respectivă nu prea conta. Așa că, în cele din urmă, am decis să fac schimbarea. Însă dacă aș găsi din nou o provocare mișto care implică birou, nu aș da înapoi, m-aș duce. Nu-mi plac însă regulile absurde, să facem ceva că așa se face, că așa zice norma. Am suficientă experiență să pot lucra autonom și să fiu responsabilă pentru munca pe care o am de făcut fără să mi se arate ceasul sau să mi se țină morală despre cum să îmi fac treaba. Am un stil al meu care funcționează foarte bine, mereu am oferit oamenilor cu care am lucrat la timp ceea ce au avut nevoie.

Din articolele tale, am văzut că ai o înclinație către spiritualitate. Când ai început prima dată să simți atracția către acest domeniu plin de întrebări și cu prea puține răspunsuri?

Andreea Vasile: Nu știu dacă e vorba de înclinație spre spiritualitate, cât nevoia unor răspunsuri diferite față de cele cu care am crescut și pe care le-am auzit mereu în jurul meu în legătură cu un anume parcurs al vieții pe care îl știm cu toții – școală, profesie, familie – o ordine pe care o avem de împlinit, dar cu care eu nu am rezonat niciodată. Și atunci m-am întrebat dacă asta e tot ce e sau, dimpotrivă, există un alt fel de a percepe lucrurile. Așa am început să citesc, în liceu, cărți de dezvoltare personală, filosofie, gândire orientală și, din fiecare, am primit lămuririle de care aveam nevoie. Unele au fost cărți mai bune, altele mai proaste, însă pe cont propriu, în funcție de experiențele pe care le-am avut și de ceea ce am avut nevoie la un moment dat, am păstrat ce îmi trebuie. Am experimentat yoga, meditația, călătoriile în țări ca India, Tailanda sau Nepal și-n fiecare dintre aceste locuri felul de a fi al oamenilor și de a vedea viața au ajuns la mine și, încet, încet, am început să găsesc în mine răspunsurile pe care le căutam. Un fel de-a spune că le-am găsit, mai degrabă le-am descoperit, ele erau deja acolo, doar că a trebuit să le scot la lumină. Pentru mine spiritualitatea înseamnă o minte liniștită și o inimă binevoitoare.

Andreea Vasile

Cei care te citesc, știu deja că ai spus DA călătoriilor spirituale. Cum este această experiență și ce efecte simți că are asupra ta?

Andreea Vasile: M-am simțit foarte bine în toate aceste locuri în care am fost – India, Tailanda, Nepal și așa mai departe. Nu aș vrea să încarc aceste experiențe cu mister pentru că nu e vorba de nici un mister, au fost niște călătorii foarte frumoase în niște zone care pot fi accesibile oricui și în care am avut parte de un alt fel de a trăi și de întâlniri cu oameni care văd viața în niște culori diferite și, pentru mine, mai luminoase. E vorba de culturi diferite cu care rezonez pentru că ele pun accent pe simplitate și pe autosuficiență, în sensul că răspunsurile sunt în noi, nu în afara noastră, și fiecare om, dacă dorește schimbarea, trebuie să se uite la el însuși, înainte de toate. E foarte ușor să arătăm cu degetul pentru orice neajunsuri ni se pare că avem, dar la o privire mai atentă nici unul dintre noi nu e perfect, dimpotrivă, cu rațiune și onestitate putem ușor descoperi cam câte minciuni spunem, nouă și celorlalți, și-n cam câte minciuni credem. Mintea noastră e plină de tot felul de filme 😊.

Ne întrebăm des și fiecare avem un alt răspuns, dar pentru tine, care este sensul vieții?

Andreea Vasile: Îți mulțumesc că tu crezi că l-am descoperit 😊 E o întrebare grea, la care nu am un răspuns, dar cred că în ultimii doi-trei ani mă simt mai aproape de un posibil răspuns, pe care l-am obținut datorită legăturii emoționale cu prietenul meu, un om foarte bun, blând și răbdător. Adrian, prin prezența și sinceritatea lui, m-a ajutat să îmi dau seama de importanța unei legături între doi oameni, una pe care mi-am dorit-o multă vreme, dar de care nu prea am avut noroc așa cum am visat până când nu l-am întâlnit pe el. Așa că, în acest moment al vieții mele, pot să spun că sensul vieții stă în a munci cu plăcere și a avea un motiv pentru care să te trezești dimineața ca să faci lumea un loc mai bun și a avea o legătură profundă de iubire cu un om care te vede așa cum ești și care te acceptă și unde există reciprocitate și cât mai puțin egoism astfel încât să te simți liniștit, energizat, pozitiv în fiecare zi.

Cum îți alegi viitoarea călătorie? 

Andreea Vasile: În India și Nepal am fost cu Rezan de la Bodhi Studio, un om care predă yoga, face masaje și organizează aceste călătorii. Pe Rezan l-am cunoscut când am făcut un interviu cu el pentru RedBull.ro și, în timp, am devenit prieteni buni. Datorită lui am ajuns în cele două destinații. Acum că mă gândesc mai bine, în ultimii ani am ajuns în tot felul de locuri pentru că alții mi-au propus sau m-au invitat să merg, nu mi-am mai organizat de ceva vreme o călătorie pe cont propriu, dar mă bucur că destinațiile în care am ajuns au fost pe sufletul meu. Oricum, în esență, îmi place să merg oriunde se ivește ocazia, orice plimbare e binevenită, în țară sau în afara ei.

Ce fel de călător ești? Îți faci trasee din timp, te documentezi sau preferi să iei deciziile ajunsă la fața locului, să nu programezi nimic și poate să te pierzi pe străduțe? 

Andreea Vasile: Sunt un călător curios, care se adaptează ușor. Am stat în tot felul de condiții, de la hoteluri de 5* în inima Londrei până la refugii în care am dormit cu geaca pe mine și-n sacul de dormit în munții Himalaya. În ambele locuri mi s-a părut la fel de frumos. Încerc să nu mă fixez pe un stil anume, să nu fiu pretențioasă, să nu zic că doar un anume fel de-a face lucrurile mi se potrivește așa că acum, cât sunt încă tânără, aleg să mă bucur de diversitate și am ochi pentru fiecare experiență în parte. În ceea ce privește ce fac când ajung undeva, e un mix între documentare și spontaneitate. Sigur că îmi stabilesc câteva obiective la care vreau să ajung, însă îmi dau libertatea să umblu și hai-hui.

 

 

Ce loc din lume, l-ai descrie ca locul tău preferat, locul în care timpul se oprește și respiri fericire?

Andreea Vasile: Mă simt mereu acasă în Marea Britanie. Londra și Manchester sunt printre orașele preferate pentru că le-am vizitat de mai multe ori și pentru că de Marea Britanie mă leagă limba engleză pe care o vorbesc de când eram la grădiniță, liceul bilingv George Coșbuc pe care l-am absolvit și unde mi-am făcut cei mai buni prieteni, filmele și, mai ales, muzica, punk-ul și drum and bass-ul fiind printre cele mai puternice influențe ale mele. Îmi place energia acestor două orașe și mă simt mereu bine acolo.

Există un citat care spune așa: „Călătoritul este singurul lucru pe care îl cumperi și care te face mai bogat.” Tu ce părere ai? Te simți mai bogată atunci când te întorci din călătorii?

Andreea Vasile: Da, bineînțeles că mă simt super bine după o călătorie și, apoi, o perioadă rămân în bula lui ”wooow, ce locuri am văzut, ce oameni am cunoscut” și, când mă întorc acasă, mă port ca și când încă sunt în vacanță o vreme, sunt binevoitoare, tonică, viața e frumoasă și totul e roz. Călătoriile sunt parte din viața mea și nu le mai percep ca pe ceva ieșit din comun, ci ca pe noi prilejuri să mai schimb aerul, să văd ce mai fac alții prin lumea asta și la ce anume se mai gândesc.

Ce cadouri/suveniruri aduci din călătoriile tale?

Andreea Vasile: Când abia începeam să călătoresc, undeva în perioada liceului, o vacanță trebuia să aibă și o zi de shopping, care era foarte stresantă, că mereu căutam să aduc fiecărui om pe care-l aveam în minte ceva potrivit și asta însemna că trebuie să cauți și să tot cauți. În timp mi-a mai trecut frenezia asta și, sincer, acum nu prea îmi mai bat capul cu asta, mai ales că în cercul meu de prieteni cam toți călătoresc și, în plus, dacă nu e un loc îndepărtat, nu prea mai merită să aduci ceva, fiindcă în Europa, cel puțin, cam toate lucrurile s-au uniformizat, aceleași magazine, aceleași obiecte, aceleași suveniruri. Din India și Nepal însă am adus obiecte mici, cu valoare simbolică, despre care mi s-a spus că aduc noroc, energie bună, atitudine pozitivă, genul de lucruri pe care și localnicii le aveau prin case.

Uneori, ne răsfățăm singuri cu diverse atenții. Care sunt cadourile pe care ți le faci singură cel mai des?

Andreea Vasile: Tuns, manichiură și pedichiură, haha. Iubesc saloanele de cosmetică și iubesc să mă tund, dacă aș putea, aș face-o zilnic. Pur și simplu mă relaxează să fiu acolo, să răsfoiesc reviste cu subiecte care nu interesează pe nimeni și totuși umplu pagini întregi, să aud ce vorbesc femeile din jurul meu și ce probleme au, să beau cafea și să mă bată aerul condiționat în ceafă.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un cadou perfect, din punctul tău de vedere?

Andreea Vasile: Să fie oferit cu bucurie și să fie potrivit pentru celălalt, să nu facem un cadou doar ca să scăpăm de ”obligație”, să ”bifăm” momentul, ci să fim atenți la omul căruia îi dăm ceva, să fie ceva care se potrivește personalității sale. Deși, evident, asta nu e mereu ușor.

Acum trebuie să ne spui și care este cadoul care ți-a rămas în suflet.

Andreea Vasile: Sunt mai mult fapte și gesturi decât obiecte propriu-zise. Atitudini din partea unor oameni care mi-au rămas aproape de inimă.

Ești o fire pozitivă, veselă, care iubește culoarea și autenticitatea. Am fi tentați să credem că iubești să faci cadouri dar vrem să ne spui tu dacă este așa. Te încântă procesul de a alege cadoul potrivit pentru prieteni și familie?

Andreea Vasile: Cadourile pe care cred că cei din jurul meu le apreciază cel mai mult e timpul petrecut cu ei, atenția pe care le-o acord, discuțiile pe care le avem, faptul că mă interesează în mod real ce li se întâmplă și poveștile pe care mi le spun. Sunt momente în care fac și cadouri fizice, dar nu am un fel de-a face lucrurile, sunt destul de spontană când vine vorba de cadouri, nu depun un efort extraordinar în acest sens.

Cum alegi cadourile potrivite?

Andreea Vasile: Mă gândesc la om, la felul lui de-a fi, la indiciile pe care poate mi le-a dat la un moment dat în legătură cu ce îi place. Apoi pun la bătaie propria-mi creativitate și fie pregătesc ceva cu mâinile mele, fie cumpăr. De cele mai multe ori însă cumpăr fiindcă nu prea am talent la chestii handmade și nici răbdare să fac ceva de la zero.

Profesional, ce poveste și ce întâlnire sunt de neuitat pentru tine?

Andreea Vasile: Am mulți oameni pe care mă bucur că i-am întâlnit, de la foarte cunoscuți la no names. Nu prea mă interesează vizibilitatea publică a omului atunci când sunt față în față cu el, îl privesc ca pe un oricare altul și altele sunt aspectele la care mă concentrez când stau de vorbă cu el, cum vede lumea, de ce o vede așa, ce-l motivează, în ce crede și așa mai departe. Mi-ar plăcea să-l întâlnesc pe Dalai Lama, mi se pare un om de nota 10, râsul lui e molipsitor și are o gingășie care mă înduioșează, mi se pare incredibilă capacitatea lui de-a fi și serios, și jucăuș, și de-a face pe oricine e în jurul său să se simtă acceptat și important.

Care sunt destinațiile pe care îți dorești să le descoperi vara, la primele ore ale zilei, atunci când este răcoare, fix cum îți place ție?

Andreea Vasile: Mă bucur să fiu acolo unde sunt când deschid ochii. Sincer, nu prea îmi fac filme cu locuri ideale unde mi-ar plăcea să fiu că altfel ziua mea nu-i frumoasă, ahaha.

Dacă ar fi să faci un TOP 5 cărți de citit în vacanță sau zilele libere, ce ne-ai recomanda?

Andreea Vasile:

  • Andre Agassi – OPEN. O autobiografie
  • Lavinia Braniște – Interior zero
  • Cheryl Strayed – Curaj cât trebuie
  • Irvin D. Yalom – Călătoria către sine
  • David Michie – Puterea lui Miau (trilogie)

Sunt o mulțime de alte cărți care mi-au plăcut, dar uite 5 care mi-au venit acum în minte.

În final, vrem să știm pe cine urmărești, citești și admiri, oameni care te motivează în fiecare zi.

Andreea Vasile: Obișnuiam să am liste peste liste cu oameni pe care să-i citesc în fiecare zi, dar devenise obositor să țin pasul cu propriile teme pe care mi le dădeam, devenise o obligație că trebuie să bifez nu știu ce îmi salvam eu prin foldere și, oricum, nu apucam niciodată să le citesc. În afară de cărțile pe care le citesc, citesc ce îmi atrage atenția din ceea ce îmi apare în newsfeed, atât pe Facebook, cât și pe Instagram și citesc și urmăresc mult tot ce face Red Bull pentru că e cu adevărat impresionant și o adevărată lecție de storytelling, marketing și show. În ceea ce privește oamenii, îmi place să citesc texte scrise de oamenii care sunt pozitivi, care au un cuvânt bun de spus despre experiențele din viața lor și despre oamenii din viața lor, acei oameni pe care eu îi percep că încearcă să deslușească aspecte noi în viețile lor.

******

CINE ESTE ANDREEA VASILE?

Jurnalist, blogger și om de comunicare. A scris pentru nenumărate publicații, branduri, agenții de publicitate și PR. Scrie în prezent pentru platforma online a brandului, RedBull.ro dar și pe blogul personal.

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Un calcul mic de verificare *