„Poți avea o nuntă simpatică, modernă și pe sufletul tău, dar trebuie să îndeplinești o condiție: să îți pese mai mult de ceea ce te mulțumește pe tine și mai puțin de ceea ce i-ar nemulțumi pe alții.”

Este părerea Ionelei, una dintre clientele fidele ale iLUX și una dintre persoanele care au votat în sondajul nostru dedicat nunților. Își aminteşte fiecare detaliu din ziua în care a fost mireasă şi se bucură că a fost foarte inspirată să poarte un machiaj natural, mai ales după ce a văzut-o pe Meghan Markle la nunta regală!

Multă lume nu m-a crezut, dar la nunta mea mi-am făcut singură machiajul. M-a ajutat și prietena mea cea mai bună, iar la final am fost foarte încântată. Bine, recunosc, nu am arătat la fel de spectaculos ca Meghan, dar toată ziua m-am simțit fresh și naturală. Nu regret deloc”, își amintește Ionela.

Nici atunci când a ales restaurantul nu a ținut cont de tradiție. A ales o casă veche, pe care a decorat-o doar cu buchete de flori de câmp. Își amintește că farmecul locului era dat de arhitectură, de istoria lui și de atmosfera minunată. „La noi, la români, problema este că mulți miri nu fac o nunta așa cum și-ar dori, pentru a se simți ei bine, ci mai mult ca să își impresioneze și să își mulțumească toate rudele, pe care oricum nu le-au mai văzut de ani de zile. Noi am avut puțini invitați, doar persoane apropiate și ne-am distrat toată noaptea”, ne-a povestit Ionela.

nunta dupa personalitatea mirilor

Este una dintre vocile pe care am „auzit-o”, virtual, în această perioadă în care am demarat campania dedicată nunților potrivite pentru fiecare stil în parte. Deși părerile sunt împărțite, un lucru este cert: mirii zilelor noastre au mult mai multe opțiuni pe care să le ia în calcul atunci când decid ce fel de nuntă își doresc să experimenteze. Cu siguranță un cuvânt important îl au trendurile internaționale, care promovează concepte precum nunţi tematice şi destination wedding.

Pentru o alegere potrivită, specialiștii  recomandă viitorilor miri să răspundă la un set de întrebări:

  • Câți invitați ne dorim să avem?
  • Cât de importante sunt tradițiile pentru noi doi?
  • Ce pasiuni ne-au unit?
  • Ne dorim o nuntă tematică, construită în jurul lucrurilor pe care noi le iubim?

Răspunsurile le vor da viitorilor soți o idee spre ce să se îndrepte atunci când îşi vor pregăti nunta.

Cele mai iubite tradiții și obiceiuri la nunțile românești

Cum știi că ești la o nuntă tradițională? Dacă mirii sunt îmbrăcați în straie populare, este primul semn că cei doi au optat pentru o nuntă cu obiceiuri românești. Prima tradiție pe care este posibil să o observi este gătitul miresei, moment la care iau parte nașa, mama, surorile și domnișoarele de onoare. Toate ajută mireasa să îmbrace rochia. Nașa se ocupă apoi de prinderea voalului. După ce gătitul ia sfârșit, mirele vine în casa părinților miresei pentru a-și lua viitoarea soție iar în urale și, uneori, acorduri de acordeon, pornesc cu alaiul spre Biserică, însă nu înainte de a face o horă în fața porții sau a blocului.

nunta traditionala

O altă tradiție folosită deseori la nunțile tradiționale românești, are loc la finalul slujbei religioase, când tinerii însurăței ies din biserică sub un pod de flori. Cei prezenți la nuntă aruncă orez și grâu, semn al belșugului și al fertilității.

Tradițiile nu lipsesc nici în timpul petrecerii de nuntă, precum furatul miresei, aruncarea buchetului sau dăruirea voalului miresei. Spre finalul petrecerii, nașa desprinde voalul din părul miresei și îl înlocuiește cu o basma, un simbol al trecerii miresei de la domnișoară, la femeie măritată. Voalul va fi prins apoi în părul unei fete nemăritate.

Obiceiurile diferă în funcție de regiune, iar unele tradiții te fac să zâmbești. În Ardeal, de exemplu, la petrecere, mirii stau în capul mesei şi mănâncă din aceeaşi farfurie smântână sau lapte pentru a avea copii frumoşi. În Muntenia, mireasa scrie pe talpa unui pantof numele tuturor fetelor nemăritate iar numele rămas lizibil desemnează fata care se va mărita prima.

Nunţile tematice au tot mai mulți fani

Chiar dacă nunţile tradiţionale rămân o constantă în viaţa românilor, încet, încet şi-au făcut apariţia şi nunţile tematice, menite să schimbe puţin felul în care nunțile au fost percepute până acum. O nuntă tematică este o nuntă care se organizează în jurul unui lucru pe care viitorii miri îl iubesc: natura, sportul, plaja, marea, zăpada, filmele, lucrurile vintage, câinii Golden Retriever și lista poate continua. Fiecare decor, fiecare activitate, fiecare detaliu va ține cont de tematica aleasă de miri.

nunta pe plaja

O tematică de succes, la care tinerii apelează din ce în ce mai mult este nunta pe plajă. Nici nu ne mirăm dacă e să ne gândim că la o astfel de nuntă ai apusul în par, nisipul moale sub tălpi și cântecul pescărușilor pe fundal. Iar agențiile care organizează astfel de nunți reușesc să introducă și câteva tradiții, pentru cei care nu vor să renunțe în totalitate la obiceiuri românești. 

„O nuntă pe plajă înseamnă, în primul rând, simplitate. Simplitate ce pornește de la numărul invitaților, continuă cu decorurile și costumațiile de nuntă și se încheie, desigur, cu posibilitățile limitate de a îndeplini multe dintre obiceiurile tradiționale. Dacă nu ne putem dezice complet de tradițiile românești, cel mai bine este să le alegem pe cele simple, ușor de dus la capăt chiar și pe o plajă aflată la capătul lumii. Voalul mireseiaruncarea buchetuluivalsul miresei și chiar orezul care reprezintă bogăție pentru cuplul proaspăt căsătorit sunt obiceiuri ușor de pus la punct ce nu necesită pregătiri speciale și pot completa momentul tău special”, ne-a declarat Ioana Selner, manager „Nuntă pe plajă”.

O nuntă este un eveniment al mirilor, așa că ei vor decide pentru ce fel de nuntă optează. Ție nu-ți rămâne decât să onorezi invitația, să te gândești bine la ce le oferi (îți lăsăm aici și care sunt tendințele cadoului de nuntă dar și idei pentru cadoul de cununie civilă). În acest fel, darul tău o să fie o amintire pe viață și să te bucuri împreună cu ei de acest moment unic din viața lor.

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Un calcul mic de verificare *