Cuprins
Vrei sa iesi din tipar? Alege un ceas de buzunar!
Nu se stie exact cand omul s-a transformat din maimuta de copac in maimuta de apartament, insa ce a cauzat saltul in evolutia si precizia ceasului de buzunar, asta se stie clar. Si anume, o intarziere de 4 minute care, pe cat de mica, cu consecinte pe atat de grave. Pe 19 aprilie 1891 a avut loc un accident de tren de proportii in Ohio, SUA din cauza ca ceasul inginerului responsabil cu traficul feroviar a stat. Pur si simplu. 4 minute intregi. Ulterior, Caile Ferate au solicitat ca toate cronometrele, adica ceasul nostru de buzunar, care urmau sa fie folosite de catre angajati sa raspunda unor cerinte stricte. Nici mai mult nici mai putin de 10 cerinte. Atunci au trecut ceasurile de buzunar intr-o noua era.
De ce un ceas de buzunar?
Stii expresia „pare dintr-un alt secol”? Unii barbati au un asemenea rafinament, maniere si un stil ca par veniti dintr-o alta epoca, epoca in care la mare voga erau printii si printesele, ci nu manelele. Unui asemenea barbat doar un astfel de ceas i se potriveste. Un ceas de buzunar care nu numai ca pana la urma este un ceas, deci un obiect cat se poate de util, dar care vine si ca o declaratie de stil. Un ceas de buzunar reprezinta pentru un barbat ce inseamna un colier pentru o femeie, este un accesoriu fashion.
In plus este si o modalitate rafinata de a iesi in evidenta. In epoca in care toti scot din buzunar un iphone cat o paleta de ping-pong, gentleman-ul scoate usor de lantic un ceas de buzunar. E un altfel de gadget. Decat mobil, mai bine nobil.
Nu e de ignorat nici faptul ca desi la un eveniment formal eticheta recomanda sa nu se poarte ceas, mai ales ceas de mana, ceasul de buzunar face exceptie. El este compromisul pentru cei nevoiti sa tina notiunea timpului.
Iar un alt motiv de a(-ti)cumpara un ceas de buzunar barbatesc e faptul ca vine ca o amintire. Una pe care sa o indragesti toata viata si pe care o poti lasa mostenire.
Motive sunt mult mai multe, insa important sa alegi ceasul de buzunar potrivit.
Cum alegi ceasul de buzunar potrivit?
Iti vine sa crezi sau nu, initial, ceasurile de buzunar au fost destinate femeilor, insa rapid, au ajuns sa fie apanajul unui gentleman desavarsit. Si odata ce au avut cautare, modelele au inceput sa se diversifice. De la ceasuri aurite si argintate, cu suprafete in relief sau gravate, din crom sau otel inoxidabil, in stil baroc sau cu design minimalist. Insa, ceasurile de buzunar se deosebesc dupa multe alte criterii:
Tipuri de ceasuri de buzunar
Ceasurile OPEN FACE sau ceasurile descoperite sunt acelea la care cadranul este expus, nu este acoperit de niciun capac. Avantajul este ca poti citi ora fara sa mai stai sa il deschizi. La acest model de ceasuri coroana este pozitionata in dreptul orei 12. De ce? Ca sa poti tine ceasul de coroana si sa citesti ora.
*
Ceasurile HUNTER sunt cele al caror cadran este protejat de un capac, caz in care avem de-a face cu Full Hunter. Denumirea vine de la britanici si mai exact de la vanatorii (hunter) de vulpi care aveau nevoie sa poata folosi ceasul cu o mana, iar cu cealalta sa tina in fraie cainii de vanatoare. Asadar, modelul hunter poate fi folosit cu o singura mana. Iata cum: coroana, pozitionata la ora 3, trebuie indreptata spre degetul mare al mainii drepte. Doar asa, cand il deschizi, ora 12 va fi spre nord, adica in pozitia in care se citeste ceasul de obicei. Insa, si ceasurile Hunter sunt de mai multe feluri.
Half Hunter este modelul al carui capac prezinta si un oblon, o calota din sticla care te lasa sa vizualizezi limbile ceasului si sa vezi cat e ora. Insa, marile branduri au dezvoltat si modele mai sofisticate prin al caror cadran de sticla vezi direct mecanismul ceasului, Half Hunter Skeletal. De-a dreptul fascinant sa vezi cum se misca rotitele. Ca si cum te-ai uita la o clepsidra sau la un perpetuum mobile, te hipnotizeaza. De exemplu ceasul Half Hunter Skeletal Dalvey.
Double Hunter este ceasul care prezinta doua capace astfel ca ceasul, de tip skeleton, poate fi citit si pe fata si pe verso. Iar odata ambele capace deschise ceasul poate sta in picioare pe masa si citit ca atare, motiv pentru care coroana este pozitionata la ora 12.
Double Half Hunter este o combinatie intre Double Hunter si Half Hunter in sensul ca are doua capace care se deschid, ceasul putand fi citit si pe fata si pe verso ca la Double Hunter, doar ca unul dintre capace are si oblon de sticla, exact ca la Half Hunter. Inclusiv posibilitatea de a-i vedea mecanismul.
Cum functioneaza un ceas de buzunar?
Functioneaza, si inca destul de bine. Suficient de bine incat sa nu-l poti folosi ca scuza ca ai intarziat. Dar sa vedem exact ce si cum.
A. Cum il deschizi?
Depinde de model. Daca vorbim de un ceas de buzunar cu capac, e suficient sa apesi pe butonul pozitionat in capatul coaroanei, rotita de la care potrivesti ora. Si capacul se deschide automat. Atentie insa, capacul nu se deschide la 90 de grade, ci doar la 85 de grade deci nu incerca sa o indrepti ca s-ar putea sa strici ceva. Motivul? Balamaua discreta, aproape invizibila, impusa de designul elegant. Iar recomandabil este sa apesi pe buton si cand il inchizi. Asa stresezi mai putin incuietoarea sau oblonul de sticla de la modelele Half Hunter.
B. Cum il faci sa o ia din loc?
La inceputuri, prin secolul 16, avea un sistem de-ti venea sa-ti smulgi parul din cap. Se deschidea capacul din spate si cu ajutorul unei cheite pe care o bagai in arborele ceasului, rasuceai. Doar asa functiona.
Ulterior, prin secolul 19, lucrurile au evoluat multumita lui Adrien Philippe care a descoperit sistemul de punere a ceasului in functiune prin rotirea coroanei, sistem care functioneaza bine-merci si azi, inclusiv la ceasurile de buzunar moderne.
Deci la ceasul de buzunar mecanic treaba e simpla: cand a stat, rasucesti coroana de mai multe ori. De cate ori? Depinde de model. La unele trebuie sa invartesti si de 35 de ori, la altele merge doar pana la 20 de rausciri. Oricum, pana nu te mai lasa sa invartesti. Moment in care e bine sa te opresti caci, daca insisti, il vei bloca. Oricum, vei observa ca pe masura ce tot invartesti, vei incepe sa simti o oarecare rezistenta din partea coroanei. Treptat ce ceasul se armeaza si arcul se tensioneaza, va fi din ce in ce mai greu sa invartesti, semn ca te apropii de limita pana la care poti incarca ceasul. Iata un exemplu bun, mai sus, pe Youtube.
Si iata si cateva sfaturi tehnice de la Ceasornicar.ro reprezentat de Claudiu M. Burlan, unul dinte putinii experti ceasornicari din Romania care nu doar ca a urmat cursurile prestigiosului Colegiu “British Horological Institute”, dar a si obtinut cel mai inalt grad din cadrul BHI si anume Fellow of BHI, pe scurt FBHI:
iLUX: De cate ori este nevoie sa intorci ceasul ca el sa poata perioada maxima permisa de mecanismul sau?
C.M.Burlan: „Ceasurile mecanice cu armare manuala se intorc zilnic, de preferinta dimineata caci in general avem nevie de el peste zi, nu noaptea-pana la capat, adica pana cand coronita nu mai poate fi actionata in directia de armare. Bineinteles ca atunci cand ajungem la capat, nu este bine sa fortam. (In cazul ceasurilor Dalvey), cele 36 de ore se refera la rezerva de putere, adica la cat timp merge ceasul dupa o armare comleta, nu perioada la care trebuie armat. Ceasurile mecanice sunt construite in asa fel incat ceasul sa nu se blocheze daca este tras la maxim.”
Insa asta este valabil doar pentru ceasurile de buzunar mecanice cu intoarcere manuala, caci exista si ceasuri de buzunar automatice care se incarca de la inertie si miscarea proprietarului. Si apoi, mai sunt si ceasurile de buzunar cu quarz, cu baterie adica. Alta mancare de peste.
La un ceas de buzunar pentru barbati vei intalni si functionarea de tip coroana+ancora care implica un soi de ac pe care trebuia sa il scoti ca sa poti intoarce coroana. Acesta a aparut ca masura de siguranta dupa incidentul feroviar din Ohio. Insa, mai exista si functionarea coroana+ac la care acum trebuia scos ca sa poti potrivi ora.
De departe, cel mai surprinzator mecanism este cel pe baza de pietre pretioase. Incredibil, dar adevarat, in unele modele sunt folosite rubine, safire si chiar diamante in loc de piese. Explicatia e simpla. Piatra pretioasa e singura capabila sa reziste timp indelungat la forta de frecare in discutie fara sa se faramiteze. Iar pentru ca se reduce frecarea, creste si performanta ceasului. Iar cu cat mai multe pietre pretioase, cu atat mai exact devine si ceasul. Un ceas de buzunar poate avea de la 7, 15 sau chiar si 17 pietre pretioase. De exemplu , ceasul Hunter de la Dalvey. Insa, exista si ceasuri care au si 19, 21 sau chiar 23 de pietre pretioase. Insa, la ceasurile care depasesc 17 pietre, e interesant de stiut ca pietrele nu valoreaza mai nimic si nici nu mai influenteaza cine stie ce precizia ceasului. Costul unui ceas de buzunar nu e influentat de pietrele pretioase din mecanism, ci mai degraba de calitatea, finisajele si numarul de ajustari operate.
Ceasurile ajustate
Anumite ceasuri au gravate pe ele inscriptia „Adjusted” ceea ce inseamna ca mecanismele respectivului ceas au fost reglate pentru a corecta erorile care cauzau variatii. Exista 8 tipuri de ajustari: 2 care tin de cadran, 4 care fac referire la pozitia coroanei, temperatura pana la care poate functiona bine si izocronismul care se refera la capacitatea ceasului de a functiona bine chiar si cand arcurile se detensioneaza. Ceasurilor obisnuite prezinta aprox. 3 ajustari, in timp ce ceasurile de elita prezita 5, chiar 6 tipuri de ajustari. De exemplu, ceasurile solicitate de caile ferate americane dupa incidentul Ohio au beneficiat de 5 tipuri de ajustari.
Cui oferi cadou un ceas de buzunar? Cu ce ocazie?
Cand spui ceas de buzunar, multi se gandesc la acele ceasuri de buzunar vechi care aratau ca luate din cufarul piratilor. Nu, un ceas de buzunar nou arata complet diferit si conceput cu un design si elemente inedite care sa placa si ochiului modern, inclusiv barbatilor mai tineri, deci poate fi si un cadou inspirat de absolvire. Sau pentru nunta.
Nu doar colectionarii apreciaza aceste bijuterii. Unii chiar isi cumpara singuri ca semn al stilului sau al statutului profesional. Si cu atat mai mult vine un ceas de buzunar drept cadou pentru ziua de nastere a unui barbat care implineste o varsta rotunda. 30, 40, 50 de ani, e o amintire forever green 🙂 Cu atat mai mult daca ceasul vine cu un deschizator de sticle incorporat sau cu busola. Gandeste-te ca daca pe sotul inginer il fascineaza mecanismele, ce incantat va fi sa poata trage cu ochiul in sufletul ceasului. Cum ar fi sa-i oferi cadou la aniversarea casatoriei un ceas Skeleton gravat pe spate cu o declaratie de iubire.
Daca vrei sa oferi un cadou cu totul si cu totul aparte, un cadou special pentru o ocazie si un om special din viata ta, poti sa mergi pe mana ceasului de buzunar daca e ziua tatalui, daca vorbim de un cadou pentru pensionare, daca e un cadou pentru nasul de cununie sau un cadou pentru sef.
Si stii cine mai apreciaza un ceas de buzunar? Cei care incearca sa duca un stil de viata cat mai natural, sa se desprinda de dependenta de tehnologie. Si de priza.
Cum se poarta ceasul de buzunar?
Pe vremuri, ceasul de buzunar se purta in vesta. Iar vesta avea o gaura speciala in care sa prinzi lantul ceasului. Si ca sa nu cada, si antifurt… Acum, nu doar ca mai nimeni nu mai poarta vesta, dar si la putinele costume care mai vin si cu vesta, vesta nu mai are orificiul acela. Si atunci ce faci? Solutia e sa bagi capatul lantului prin gaura pentru nasture si abia apoi sa inchei si nasturele care va fixa astfel lantul.
Insa nu e obligatoriu, unii il poarta si prins de curea, iar altii, fara lantic, in buzunarul de la pantalon. Dar, conditia ar fi ca pantalonul sa nu fie foarte mulat. S-ar vedea ciudat. Insa, recomandarea este sa pastrezi ceasul in dreapta daca esti dreptaci sau in stanga daca esti stangaci. Ceasul de buzunar e facut sa fie practic, deci sa poata fi folosit cu o singura mana.
Acum, daca iti doresti sa iesi in evidenta, iti poti lua nu un ceas de buzunar cu lant cu un capat (Single Albert), ci unul cu doua capete (Double Albert) si sa fii si mai chic, ca sotul reginei Victoria. Iar unul din capete se duce in dreapta si celalalt, in stanga. Si, mai exista si un gen de lant cu un al treilea capat, de care, deobicei atarna un mic element decorativ, ca un pandantiv. De gustibus non disputandum.
Dar atentie si la:
Atunci cand ti s-a pus pata sa cumperi un ceas de buzunar, in primul rand trebuie sa te decizi daca vrei o piesa din antichitate, unul vechi sau unul nou. Un ceas de buzunar e considerat a fi antic doar daca are o vechime mai mare de 75 de ani. Cele cu vechime mai mica de atat sunt cele doar vechi care sunt ceasuri de buzunar mai ieftine, dar si mult mai usor de gasit. Ceasurile de buzunar noi, cele pe care le gasesti in magazinele specializate au preturi mai mari. Din mai multe motive. Si pentru ca nu se mai afla in productia de masa, si pentru ca au incorporate diverse metale valoroase. Cat de ieftin sa fie un ceas de buzunar din aur?
Ia in considerare si cat de precis vrei sa fie. Unele tipuri de ceasuri de buzunar vechi nu sunt atat de exacte din cauza tehnologiei inferioare pe care o folosesc.
Si nu in ultimul rand, inainte sa-ti alegi ceasul de buzunar, gandeste-te si daca ai lasa ceasul mostenire. Daca vei fi mandru de ceasul tau, daca raspunsul e da, atunci iti dorim sa-l folosesti cu placere.
Speram ca articolul sa te ajute sa alegi ceasul de buzunar potrivit care sa-ti aduca nu numai un plus de stil, ci si aprecierea si iubirea celui caruia i-l vei oferi. Pentru ca un cadou vorbeste despre tine, vorbeste in numele tau.
Fii inspirat, daruieste amintiri si vise implinite
iLUX