
De ce, te-ai intreba, de ce e musai sa-ti tii ceasul automatic intr-o cutie care il invarteste de il ia cu sughit cand ar putea sa stea civilizat intr-o simpla cutie de ceasuri alaturi de suratele lui ticaitoare, automatice sau nu?
Insa, pentru a intelege diferenta dintre o cutie de ceasuri automatice si o cutie depozitare ceasuri sau care este rolul cutiei cu rotor, mai intai trebuie sa facem deosebirea intre un ceas electronic si un ceas automatic.
Cuprins
- Ceasul cu quartz vs. ceasul mecanic
- De ce am nevoie de o cutie de intors ceasurile automatice?
- O realitate despre cutiile de ceasuri automatice
- Cum fac diferenta intre o cutie profesionista de intors ceasuri automatice si una „ne”?
- Cum functioneza o cutie de ceasuri automatice ?
- Cum aleg cutia de ceasuri automatice care mi se potriveste?
Ceasul cu quartz vs. ceasul mecanic
Haide sa facem putin lumina la capitolul ceasuri. Nu-i nevoie sa aprinzi veioza caci ceea ce voiam sa subliniez este ca ceasurile de mana sunt de 2 feluri: cu quartz si mecanice.
Ceasurile cu quartz sunt cele care functioneaza cu baterie si au in principal componente electronice. Spre deosebire de ceasurile mecanice al caror secundar merge cursiv cu 8 pasi pe secunda, la cele cu quartz secundarul avanseaza cu cate o pozitie pe secunda, sacadat. Aparute pe piata in anii 70’, ceasurile cu quartz sunt mult mai ieftine decat cele mecanice, extrem de precise – cu abateri de 15-20 de secunde pe luna – si nu necesita niciun tratament deosebit.
Ceasurile mecanice sunt cele care au nevoie de o mana de ajutor pentru a functiona, la propriu. In functie de modul in care este activat arcul principal, adica motorasul lui, ceasurile mecanice pot fi cu intoarcere manuala sau automatice. Ceasurile manuale se intorc prin rotirea cheitei ceasului, in timp ce ceasurile automatice functioneaza datorita inertiei, adica atunci cand miscati ceasul, in interiorul sau incepe sa se invarteasca un rotor care armeaza arcul principal al ceasului. Dezavantajul este ca au o abatere de 15-20 de secunde pe zi, in medie, iar la un moment dat, daca nu mai sunt miscate, ele se vor opri. Timpul de functionare al unui ceas automatic este de aproximativ 36-48 de ore, interval dupa care ceasul se opreste si trebuie pus iarasi in miscare ca sa faca tic-tac.
Insa un ceas automatic este o adevarata capodopera inginereasca, o epopee de rotite, pinioane, arcuri si parghii care au facut istorie. Este impresionant sa vezi cum un ceas al carui mecanism a fost gandit in anii 1700 merge bine-merci si azi. Atat ceasurile automatice barbatesti, cat si ceasurile automatice de dama pastreaza mestesugul vechilor ceasornicari, implicarea umana si au, oarecum, suflet. Iar pentru ca sufletul este nepretuit, asa sunt si ceasurile care, in functie de marca, pot ajunge si la preturi de zeci de mii de euro.
De ce am nevoie de o cutie de intors ceasurile automatice?
Pentru ca nimic nu dureaza o vesnicie si evident nici ceasul automat nu face exceptie. Iar atunci cand ceasul face pe mortul, cutia de incarcare a ceasurilor automatice este de cele mai multe ori solutia cea buna pentru a-l aduce din nou in simtiri. Iata cateva situatii:
Ceasurile automate pot fi impulsionate sa-si miste rotitele in 3 moduri:
- Miscand mana pe care il porti;
- Intorcandu-i coroana;
- Conectandu-l la un dispozitiv de
intoarcere a ceasurilor automatice.
Asadar, daca nu a fost purtat mult timp, ar fi necesare circa 15-20 de intoarceri. Depinde de marca. De exemplu, ceasurile Breitling au nevoie de 30-40 de intoarceri. Insa atentie, ceasul nu are un stopper, un mecanism care sa opuna rezistenta, care sa va anunte cand l-ati intors la maximum, deci atentie la specificatiile fiecaruia, riscati sa-l stricati! Cutia pentru ceasuri automatice are un timer care il invarteste doar un anumit numar de ore predefinit in cicluri. 1-0 pentru cutia ceas automatic.
Apoi, daca de fiecare data cand ceasul se opreste, ii stresam rotita invartind-o ca pe roata morii, riscam sa-I uzam timpuriu coroana si mecanismul si, in cele din urma, sa stricam ceasul de 2000 de euro. Cutia pentru ceasuri automatice il invarteste fara sa exercite o forta de frecare asupra coroanei. 2-0 pentru cutia ceas automatic.
Teoretic, ceasul mai poate fi activat si printr-o miscare brusca, desi toti producatorii ne recomanda sa NU purtam ceasul automat in timp ce facem sport, deoarece fortele inertiale prea mari si socurile vor dauna mecanismului. Cutia pentru ceasuri automatice invarteste ceasul intr-un ritm apropiat de miscarile naturale ale mainii. 3-0 pentru cutia ceasuri automatice.
O realitate despre cutiile de ceasuri automatice
Si pentru ca deja cutia pentru intors ceasurile automatice pare a castiga meciul de departe, nu mai tinem scorul si mentionam ca aceasta mai are urmatoarele FUNCTII:
- Prelungeste viata ceasului. In afara de faptul ca reduce uzura mecanismului coroanei, o cutie profesionista de intors ceasuri sunt gandite in asa fel astfel incat, prin miscarile executate, sa distribuie in mod egal uleiul din ceas care, daca, nu este agitat o perioada mare de timp tinde sa-si piarda din gradul de vascozitate si sa se inchege. Sau chiar daca nu se ajunge pana acolo, ceasul nu va mai fi la fel de precis ca unul mentinut in conditii optime.
- Te scapa de o grija. Poti lua ceasul la purtat fara a mai fi nevoit sa te gandesti daca nu cumva s-o fi oprit sau nu de la ultima purtare si sa te trezesti ca-ti arata ora de alaltaieri.
- Iti economiseste timpul. Din moment ce s-a oprit, ceasul trebuie resetat, iar la unele modele
procedeul poate fi destul de greoi. Cu cat ceasul este mai complex si mai sofisticat, cu atat este mai complicat si dureaza mai mult sa setezi data si ora, mai ales la modelele care sunt gandite in functie de fazele lunii sau de calendarele perpetue. - Confirmare a statutului. De ce ai avea ceasuri mii de euro daca le-ai tine intr-o cutie ascunsa de ochii lumii, o cutie despre care nimeni sa nu stie ce ascunde? Musafiri, rude si toti cei care vor da cu ochii de ea, vor banui ca nici nepoti tai nu vor duce grija zilei de maine.
- Eleganta. Era de asteptat ca niste accesorii la fel de valoroase ca aurul sa nu fie cazate in cutii de pantofi. Dimpotriva, cutiile intoarcere ceasuri automatice sunt o declaratie de stil si eleganta prin finisajele impecabile fiind realizate din materiale de cea mai buna calitate.
*****
Insa pentru detaliile foarte tehnice i-am adresat cateva intrebari lui Claudiu M. Burlan, unul dinte putinii experti ceasornicari din Romania care nu doar ca a urmat cursurile prestigiosului Colegiu “British Horological Institute”, dar a si obtinut cel mai inalt grad din cadrul BHI si anume Fellow of BHI, pe scurt FBHI.
iLUX: Maestre, cutiile de ceasuri automatice sunt o achizitie importanta pentru un iubitor de ceasuri automatice? De ce?
C.M.Burlan: Da, cutiile de ceasuri automatice-windere cum mai sunt numite – sunt un “must have” pentru un posesor de ceasuri automatice,mai ales pentru unul care schimba mai des ceasul de pe mana si asta pentru ca nu va fi nevoit de fiecare data cand ia un ceas sa faca toate reglajele acestuia pentru a-l pune pe mana. Astfel evita atat pierderea de timp cu reglajele, cat si uzura pieselor care implica aceste reglaje repetate. Armarea manuala a ceasului este o optiune, dar se stie ca acest lucru nu este foarte indicat in mod repetat si, mai mult, unele ceasuri automatice nu dispun de aceasta facilitate, pornirea acestora fiind putin mai incomoda.
iLUX: In ce situatie nu ati recomanda achizitia unei astfel de cutii?
C.M.Burlan: In cazul in care posesorul nu are mai multe ceasuri sau nu le schimba mai des, doar la perioade indelungate – de cateva luni – atunci un winder nu este chiar necesar. Si cu toate acestea, ca posesor de ceas automatic, tot as achizitiona unul, nu de alta, dar daca doresc sa schimb ceasul, cu o zi sau doua inainte as pune ceasul pe winder, ca acesta sa ajunga in parametri normali de functionare si abia dupa aceea l-as lua la purtat.
iLUX: Anumite ceasuri sunt gandite astfel incat sa fie mentinute in stare de functionare pe winder intr-un anumit sens. Ce se poate intampla daca din neatentie setezi sensul incorect?
C.M.Burlan: Majoritatea winderelor au sens de rotatie alternativ, adica merg cateva minute intr-un sens, cateva minute in sensul opus, acest lucru fiind automat, astfel sunt acoperite toate tipurile de armare. Dar in cazul in care winderul nu este automat, ci cu reglare manuala a sensului de armare, daca s-a setat sensul gresit, ceasul ramane nearmat pur si simplu.
iLUX: Daca se tin ceasurile pe winder atunci cand nu sunt purtate, mai este necesara potrivirea lor?
C.M.Burlan: Teoretic nu este necesara potrivirea lor. In practica, se stie ca ceasurile mecanice/automatice nu au o acuratete perfecta, astfel ca s-ar putea sa fie nevoie de mici ajustari ale orei care se fac si in situatia de purtate normala a ceasului, eventual si a datei in cazul in care este necesar acest lucru. Dar sunt ajustari normale care se fac si in cazul purtarii zilnice ale ceasului.
iLUX: Ce se intampla cu ceasurile automatice care sunt puse pe spinner in loc de winder?
C.M.Burlan: Se vor incarca foarte repede, dar daca se tin mai mult “doar” se va uza ambreiajul arcului ceasului. Si bineinteles caseta arc va avea de suferit.
Cum fac diferenta intre o cutie profesionista de intors ceasuri automatice si una „ne”?
Lucrurile nu sunt atat de complicate precum crezi. Winder-ul, cutia de incarcare ceasuri automatice cea originala / profesionista, poate fi deosebita cu usurinta de asa zisele spinnere – cutiile care invartesc ceasurile in prostie, fara nicio logica. Nu vei avea nevoie nici de 3 perechi de ochelari si nici de lupa bijutierului ca sa depistezi diferentele majore intre ele. Este suficient sa stii ca:
Cutia pentru intors ceasuri automatice:
- Este conceputa dupa criterii stricte de programare si design care ii vor permite sa intoarca ceasurile in mod optim;
- Invarteste ceasurile dupa un program electronic conceput in cicluri care alterneaza momentele de
miscare cu pauza pentru a reduce cat mai mult fortele asupra mecanismului delicat al ceasului; - Ofera posibilitatea de a intoarce ceasurile in mai multe sensuri: sensul acelor de ceas, in sens opus acelor de ceas sau in ambele sensuri astfel incat sa raspunda nevoii oricarui tip de ceas;
- Odata selectat programul, cutia va repeta singura ciclurile inscrise in programul ales fara a mai fi nevoie de interventia umana;
- Nu este zgomotoasa;
- In urma folosirii unei cutii de intors ceasuri automatice, ceasul va functiona la fel de bine fara sa inregistreze vreun decalaj;
- Prezinta un certificat de autenticitate si are o garantie de 2 ani de zile;
- Rotorul pe care se fixeaza ceasul este acoperit cu materiale speciale care protejeaza ceasul;
- Cutia este imbracata in piele naturala, este realizata dintr-un lemn pretios sau materiale nobile, un ceas scump cere si o cutie pe masura.

Spinner-ul:
- Nu prezinta un sistem electronic care sa controleze motorul, ci este doar un motor conectat la un soi de suport care merge ca gura soacrei, adica non-stop, riscand sa suprasolicite mecanismul
ceasului si sa il deterioreze sau sa ii scurteze viata;
- In urma folosirii unui spinner ceasul inregistreaza decalaje din ce in ce mai mari;
- Nu prezinta unul sau mai multe programe de intoarcere gandite pe cicluri, ci invarteste ceasul intr-un singur sens;
- Are doar un buton de on-off, asadar nu va face pauza fara interventia umana;
- Este o cutie lipsita de eleganta, adesea realizata dintr-un material ieftin precum lemn nefinisat, metal, plastic sau imitatii de piele;
- Prezinta un motor neperformant, ieftin, de tehnologie veche si zgomotos care nu are forta de a intoarce si ceasurile moderne de dimensiuni mai mari si evident mai grele, caz in care motorul se va arde in doar cateva saptamani de utilizare;
Daca retineti aceste detalii si faceti si o scurta documentare inainte de a achizitiona o astfel de aparatura, sansele sa va pacaliti scad exact asa cum scad sansele sa va udati daca nu iesiti din casa cand ploua.
Cum functioneza o cutie de ceasuri automatice ?
Inainte sa te intrebi “what does this button do?” este bine sa stii ca in functie de tipul de cutie pentru intors ceasuri automatice ales, ceasul va functiona diferit, adica va avea un decalaj de la cateva secunde pe zi la cateva secunde pe saptamana. Atentie, insa, asta nu inseamna ca ti s-a defectat ceasul. Cele cateva secunde sunt influentate de numarul de rotatii executate, de viteza lor, de perioada in care a stat nemiscat, de unghiul de inclinatie a rotorului…toate in limite normale. Dar sa le luam pe rand:
Viteza de rotire
Un winder nu este vreo ruda de-a lui Speedy Gonzales asadar nu te astepta ca acesta sa faca 10 rotatii pe secunda. Dimpotriva, viteza rotorului este intotdeauna mai mica decat cea a mainii, adaptata dupa miscarile unui om nu foarte activ. Amintiti-va ca ceasul automatic nu este un accesoriu de purtat la jogging.
Gradul de inclinare a rotorului
Acesta difera de la cutie la cutie. Rotorul poate fi dispus pe verticala la 90 de grade, la 45 de grade, insa cu cat este mai mare inclinarea, cu atat mai putin se poate folosi rotorul de forta gravitationala pentru a roti ceasul. Ceea ce ar putea fi un inconvenient in cazul motoarelor mai putin puternice, dar este o modalitate buna de a limita cantitatea de energie care se inmagazineaza in ceas, evitandu-se astfel supraincarcarea.
TPD (Turns per Day)
Teoretic, TPD, in traducere – numarul de rotatii pe zi, se refera la numarul minim de rotatii necesare pentru a incarca un ceas de la 0% la 100%, efectuate fara pauza in plan vertical. Spun teoretic pentru ca ceasuri automatice, in functie de brand, au nevoie de un numar diferit de rotatii pentru a-si face plinul, asa cum scrie in prospectul fiecaruia. Mai mult, pus pe windere diferite, acelasi ceas va avea nevoie de un numar diferit de rotatii pentru a se incarca. Totul depinde de puterea fiecarui dispozitiv de intoarcere ceasuri. De exemplu, Rolex-ul purtat de o persoana activa se va incarca mai repede decat cel purtat de o persoana sedentara. Deci nu totul se raporteaza la ore si zile.
Functia de alternare a miscarii cu pauza
Functia „Turn and rest”, asa cum o veti gasi denumita in afara, are rolul de a preveni supraincarcarea ceasului cu energie si suprasolicitarea mecanismului. Aceasta functie presupune ca motorul va roti ceasul un anumit interval de timp, iar apoi se va opri pentru un interval prestabilit.
Rotirea este esentiala pentru acumularea de energie, vitala functionarii ceasului, in timp ce pauza are rolul de a permite ceasului sa foloseasca surplusul de energie si sa elibereze stresul acumulat. In plus nu este nevoie sa incarci un ceas sa 100% in cutia de intors, asa cum nici nu este obligatoriu sa astepti sa ti se opreasca la mana ca sa-l pui in winder.
Functia de rotire non-stop
Functia de incarcare continua este recomandat sa fie folosita doar ocazional. Ea este utila mai ales atunci cand ai nevoie sa incarci ceasul rapid. De exemplu, daca ceasul s-a oprit si vrei sa functioneze in urmatoarele 24 de ore, il poti pune aproximativ 30 de minute pe un winder care merge cu 19 rotatii pe minut. Folosita prea des, rotirea continua duce la suprasolicitarea mecanismului si deteriorarea lui in timp.
Butoanele de control
De abia acum, cand stii toate acestea, ai unda verde sa fixezi ceasul automatic pe rotor si sa apesi pe butoane. Da, butoane, pentru ca majoritatea cutiilor pentru ceasuri automatice au anumite butoane in panoul de comanda cu ajutorul carora poti efectua setarile.
Iata ce butoane se regasesc, de exemplu, la cutiile marcii Dulwich Designs si ce specificatii au acestea:
Timer-ul, un buton cu 3 inscriptii: „O”- rotorul nu se misca, „ON” – rotorul va porni in 10 secunde si „12”de unde poti seta rotorul sa porneasca peste 12 ore;
Butonul de program de la care poti seta directia de rotatie. Butonul prezinta 3 optiuni:
Programul „A” ce indica un ciclu in care rotorul executa 155 de rotatii in 50 de min, iar apoi sta timp de 190 de minute incheiand un ciclu de 4 ore. Ciclul se repeta de 4 ori, iar apoi este urmat de o pauza de 8 ore insumand in total 24 de ore. Apoi procesul se reia.
Programul „B”reprezinta acelasi ciclu ca programul „A”, dar in sensul opus acelor de ceasornic;
Programul „C” indica alternarea miscarilor in sensul acelor de ceas cu cele in sens invers astfel: 155 de revolutii in sensul acelor de ceas urmate imediat de alte 155 de rotatii, dar in sens opus care se executa in total in 100 de minute; urmeaza o pauza de 140 de minute care inchide un ciclu ce dureaza in total 4 ore. Programul “C” presupune 4 cicluri si o pauza de 8 ore; apoi procedeul se reia.
Beculetul de control care afiseaza o lumina verde in timpul miscarii si rosie atunci cand s-au descarcat bateriile cutiei.
Cum aleg cutia de ceasuri automatice care mi se potriveste?
In functie de materialele din care sunt realizate, de modul de alimentare cu energie… sau cum mai exact? Cutiile de ceasuri automatice se impart in mai multe tipuri, insa nu asta este cel mai important, ci ca alegerea pe care o faci sa raspunda necesitatilor tale. Iar ca sa si reusesti, inainte de a o cumpara, ar trebuie sa-ti raspunzi sincer la urmatoarele intrebari:
Cat de eleganta sa fie cutia de intors ceasuri automatice?
Daca ti-o cumperi singur pentru uzul personal si nu te intereseaza decat sa-si faca treaba, aspectul ei contand putin spre deloc, atunci poti alege linistit o cutie functionala care indeplineste cu gratie toate functiile unui winder profesionist, dar care nu straluceste la capitolul protectie, finisaje sau dotari. Insa nu ti-o recomandam daca ai copii mici sau animale care pot ajunge la ea si sa o darame. Motivul este simplu, rotorul ei este plasat in afara cutiei si este extrem de usor de agatat. Nici daca ai mai mult de un ceas nu vei fi pe deplin satisfacut deoarece cutia functionala nu dispune de spatiu de depozitare precum cutiile elegante.
Insa, daca o oferi cadou, un cadou pentru sef sa zicem, atunci stam de vorba altfel. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine, deci alegerea ta trebuie sa se indrepte spre o cutie eleganta care nu numai ca mentine ceasurile in conditii optime, dar vine cu un design si finisaje care o transforma intr-un accesoriu rafinat. Daca o faci cadou sotului, n-o sa vrei una din plastic, ci una dintr-un lemn pretios sau din piele precum cutia de ceasuri automatice din piele naturala marca Dulwich Designs. Din piele, cu cusaturi, impresioneaza prin finete, cu spatii de depozitare pentru ceasuri in compartimente incorporate sau in sertare captusite si dotate cu arcuri sau pernute de fixare.
Daca vorbim de un perfectionist inrait sau de o ocazie deosebita cum ar fi o cifra rotunda, 50 de ani sau de un cadou pentru nasii de cununie care la capitoul gusturi, Picasso sau Dali li se par niste clasici, o simpla cutie i se va parea o jignire. Atunci un cadou special precum cutia extravaganta este singura care va face casa buna cu ceasurile sale automatice. Una cu un design futurist in care tehnologia si ingineria creeaza sisteme inimaginabile cu care tu sau exigentul destinatar sa va puteti mandri. De la cutii cu display sau cutii cu incalzitor la cutii care care predica opulenta: suflate cu aur, incrustate cu pietre pretioase si captusite cu matasuri.
In ce directie vreau sa-mi roteasca ceasurile cutia?
La inceputuri 95% dintre ceasurile automatice erau gandite a fi intoarse in directia acelor de ceas, in concluzie si cutiile de ceasuri automatice roteau ceasurile in aceeasi directie. Acum insa, cand exista ceasuri care au nevoie sa fie invartite fiecare in directia lui, o cutie de ceas automatic profesionista nu numai ca este programata sa invarteasca ceasul atat intr-o directie, cat si in cealalta, dar ofera posibilitatea de a alterna cele doua sensuri.
Directia in care trebuie invartit ceasul depinde de brand si de fiecare colectie in parte, nu de dorinta ta. De exemplu, Rolex si anumite modele de la Tag-Heuer au nevoie de programul alternativ, in timp ce alte colectii de la acelasi Tag-Heuer se incarca doar in sensul acelor de ceas. La fel si cele de la Chopard: unele trebuie intoarse in sensul acelor de ceas, altele in sens opus. Deci nu-ti lua o cutie care invarteste ceasurile spre stanga daca al tau are nevoie sa fie rotit spre dreapta. Aminteste-ti ce a spus maestrul Burlan, pur si simplu nu se vor incarca.
Cate ceasuri automatice am?
Cand ai doar cateva ceasuri automatice, e logic ca nu-ti vei cumpara o cutie de tip sifonier sau panou, cu 30 de rotoare. Nu, acelea sunt destinate magazinelor care trebuie sa pastreze produsele in conditii optime pana cand vor fi “adoptate de un tatic cu sufletul mare”. Tie iti trebuie o cutie cu unul sau doua rotoare asa cum este cutia ceasuri automatice dubla Dulwich Designs care are 2 rotoare si 2 butoane dedicate de setare a programului si spatiu de depozitare pentru 5 ceasuri. Limiteaza-te la cat ai nevoie, ceasurile nu trebuie sa stea in permanente pe winder: pe unul il porti, doua sunt la incarcat, altele merg si stau in compartimentele de depozitare.

Insa daca ai mult mai multe ceasuri automatice, fie iti iei o cutie cu 10-15-20-n motoare, fie incerci sa faci economie de spatiu si sa-ti iei o cutie mai mica, dar care poate invarti la fel de multe ceasuri gratie unui alt tip de rotor, unul mai puternic pe care poti pune cate 2 ceasuri odata. Evident are un sistem special de prindere si un motor pe masura care sa poata genera forta necesara sa deplaseze greutatea a doua ceasuri.
Unde voi tine cutia de ceasuri automatice?
Pentru cei care vor sa o pastreze in dormitor, la birou, in sufragerie, adica acolo unde este o priza la indemana, cea mai bune este cutia care functioneaza cu electricitate. Insa daca valoarea ceasurilor cere o cazare cu regim special si paza, adica sa sada intr-un seif, e mai bine sa optezi pentru o cutie cu baterii, insa tine cont ca winder-ul va functiona doar atat timp cat tine bateria spre deosebire de cealalta care merge atat timp cat iti merge si tie factura la curent. Iar daca esti genul care calatoreste mult, cel mai bine te-ar servi cutiile pentru intoarcerea ceasurilor automatice care are si fire de alimentare si sloturi pentru baterii. Cutiile „2 in 1”, asa cum sunt si cutiile de la Dulwich Designs.
De cate ori pe zi verific starea ceasurilor?
Desi nu fac niciun fel de zgomot, ceasurile automatice sunt pentru tine o grija mai mare decat bebelusul care racneste alaturi, motiv pentru care le verifici mai des decat pe micut. In acest caz vei gasi ca fiind de un mare ajutor o cutie de ceasuri automatice cu geam transparent prin care poti controla mai usor ceasurile, fara a mai deschide cutia.
Cutii cu geam fix, cutii cu capac glisant, ai de unde alege. Sunt de preferat si in cazul in care vrei sa le oferi cadou, sunt mult mai elegante decat cele fara geam. Insa daca poti trai o zi intreaga fara sa le intrebi de sanatate, la fel de buna va fi orice fel de cutie de intors ceasuri automatice.
PS: avand in vedere ca o cutie de ceasuri poate fi de la rotunda, patrata la dreptungiulara, cu inclinatii, pe verticala sau pe orizontala pana la cele mai futuriste forme, nu vom mai dezbate acest subiect pe care il lasam pe seama designerilor si a inginerilor 🙂
PPS: Spinner-ele nu le-am pun la socoteala pentru ca acestea nu fac decat sa invarteasca ceasurile ca in calusei, pana le vin rotitele in gat si pinionii in cap. Un winder adevarat face cu totul si cu totul altceva.
*****
- Iar daca tot faci o investitie, nu te zgarci. Sa ai o cutie de ceasuri automatice de proasta calitate e mai rau decat daca nu ai avea niciuna. Nu ar fi de dorit sa-ti deterioreze Rolex-ul o tinichea de cateva sute de lei, asa-i?
- In ideea unei investitii de durata, va sfatuim sa alegeti cutiile care au motoare japoneze sau germane, sunt cele mai bune, adica cele mai puternice, mai rezistente si mai silentioase. Nimeni nu-si doreste o cutie de intors ceasuri automatice care sa faca mai urat decat frigiderul.
- Cutiile de azi sunt construite de asa natura incat sa nu-ti supraincarce ceasurile. Insa nu aceasta ar trebui sa fie grija ta, ci suprasolicitarea mecanismului ceasului lasat pe spinner-ele de care vorbeam mai sus.
- In cazul ceasurilor antice este de preferat sa fie intoarse pe winder decat manual. Mecanismul s-ar putea sa nu mai fie la fel ca in tineretile lui. Si e mai bine sa eviti orice i-ar putea deranja batranetile.
- Cutie de ceasuri automatice DIY mi se par a fi un concept extraterestru. In cazul in care iti trece prin cap sa folosesti un pick-up pe post de winder, renunta, uita. Sa-ti faci un winder bun acasa este atat de complicat si ar trebui sa ai cunostinte atat de solide de electronica incat mai bine te apuci de medicina.
Si atentie! Nu subestima importanta unei cutii de ceasuri automatice. Desi multi ar spune ca este doar un moft, ea joaca un rol important in viata ceasurilor tale de colectie. Astfel nu doar ca vei putea interactiona zilnic cu ceasurile si vei ajunge sa le apreciezi mai mult, dar le vei si prelungi viata. Chiar daca la nivel international preturile lor variaza de la 200 USD la 8000 USD, investitia se justifica pentru simplul fapt ca e mai ieftin sa cumperi o cutie decat sa strici 5 ceasuri de 10.000 euro bucata.
Este adevarat, nimic din ceea ce merita sa ai nu vine cu una cu doua, dar va merita fiecare banut. O cutie pentru ceasuri automatice este cu siguranta unul dintre cele mai selecte si exclusiviste cadouri pe care i l-ai putea oferi unui colectionar.
Speram ca articolul sa te ajute sa alegi cutia potrivita, iar cadoul oferit sa-l surprinda chiar si pe cel mai pretentios sarbatorit . Pentru ca un cadou vorbeste despre tine, vorbeste in numele tau.
Fii inspirat, daruieste amintiri si vise implinite!